Wysłany: 03-03-2010, 10:40 Paląca Kontrolka układu chłodniczego
Witam mam pytanie, zapala mi sie kontrolka układu chlodniczego po jakims czasie jazdy rozumiem ze silnik sie przegrzewa, sprawdzalam poziom plynu i jest ok.
I do tego auto w SRODKU mi sie nie nagrzewa wogole:(
Prosze podajcie mi przyczyny czym to jest spowodowane co trzeba wymienic itp
kumpel mowi ze pompa wody do wymiany i termostat ale dlaczego te dwie rzeczy naraz czym to jest spowodowane ? a moze wiatrak? ja juz nic niewiem... Jestem świerzaczek i do tego jestem zielona co do napraw aut przyczyn itp
Może też być zapowietrzony układ i nagrzewnica, dlatego się nie nagrzewa.
Jeśli poziom płynu jest ok, to spróbuj odpowietrzyć we wszystkich punktach.
Termostat można zmienić tak, czy siak, bo to nie drogie, a czasem trzeba.
Wysłany: 03-03-2010, 11:08
Termostat nie ma nic wspólnego z nienagrzewaniem wnętrza. Jeśli jest walnięty w pozycji zamkniętej to w środku jest okropnie gorąco a jeśli walnięty w pozycji otwartej to dłużej się nagrzewa ponieważ działa wtedy cały "duży" obieg od razu. Więc albo walnięta pompa wody i w ogóle nie ma obiegu wody albo zapowietrzona nagrzewnica i w związku z tym za mało płynu by zadziałał termowłącznik na chłodnicy. Gdyby nagrzewnica była zapchana w środku byłoby zimno ale reszta (wentylator) powinien działać normalnie
Oddalam auto do mechanika. Mechanik stwierdzil ze jest do wymiany jakis tam wezyk i woda nie dochodzila i dlatego to wszystko mi padlo;
Pojechalam do pracy dzisiaj i wysiadlo mi na chwile ogrzewanie w aucie ale po chwili bylo ok , gdy wracalam przed chwila znow mi sie wlaczyla ta kontrolka oraz przestalo mi grzac w aucie po czym po chwili znow mi sie nagrzalo.
O co tu chodzi???
Wysłany: 09-03-2010, 10:42
odpowietrzyć trzeba układ droga koleżanko. Widać jakiś piździasty mechanik. Też tak miałem i miałem dziurę w wężu i mi płyn uciekał i się zapowietrzało cały czas i raz grzało a raz nie
_________________ Czarny mat jest dobry na wszystko
Wysłany: 09-03-2010, 10:52
przyjedź do mnie to CI odpowietrze za darmo nie no to jest proste jak pierdo*****. Każdy dobry mechanior Ci to zrobi za uśmiech. Chyba że sama chcesz się nauczyć to już pewnie gdzieś było o tym pisane
_________________ Czarny mat jest dobry na wszystko