W sumie belka w akceptowalnej cenie, trochę ich już sprzedali, komentarze mają ok, jednak wole mieć pewność zanim wydam pieniążki na belkę. W sumie lubię majsterkować, więc przekładkę wykonam samodzielnie.
Jeśli mieliście z nimi do czynienia podzielcie się opiniam.
Od pewnego czasu , a mianowicie małej stłuczki nie było żadnego śladu tak mi sie wydawało (przy 5km/h ) zaczęło coś trzeć ale sprawdzałem i nic nie obciera z tyłu , z tego co wyczytałem na forum jest to belka do regeneracji. Występuje to tylko przy większym ugięciu zawieszenia z tyłu Mam takie pytanie co jest do wymiany i jaki to może być koszt ??
Zależy jak bardzo jest zużyta
1. Czopy x2
2 Łożyska zewnętrzne i wewnętrzne komplet 2 sztuki na stronę
3. Gumki uszczelniające (powinny być w komplecie z łożyskami)
4. Tuleje belki 4 szt.
razem pewnie coś koło 400-450 zł
chyba że czopy i tuleje belki są OK, to tylko łożyska i gumki uszczelniające (160-180 zł na dwie strony) oczywiście zamienniki, oryginały pewnie więcej
Zależy jak bardzo jest zużyta
1. Czopy x2
2 Łożyska zewnętrzne i wewnętrzne komplet 2 sztuki na stronę
3. Gumki uszczelniające (powinny być w komplecie z łożyskami)
4. Tuleje belki 4 szt.
razem pewnie coś koło 400-450 zł
chyba że czopy i tuleje belki są OK, to tylko łożyska i gumki uszczelniające (160-180 zł na dwie strony) oczywiście zamienniki, oryginały pewnie więcej
ale jak już robić to kompleksowo
No tak ale u mnie koła stoją prosto, wiec chyba czopy i łożyska są dobre , słychać tylko jak by coś tarło ( sprawdzałem ręką nic nie ma o co mogło by trzeć ) i tylko wtedy gdy tył sie ugina może to same amorki dostały , tak jak by tył trochę siedział , może ktoś miał podobne objawy a jak nie to wycieczka do mechanika lecz wole robić samemu
nie wiele pomogę ale,też mam takie objawy że siedzi mi autko na kole 1 z prawej strony i mi fakt trze o nadkole bo mam niestety lekko koło na skos jeszcze nie byłem z tym u mechanika ale pewnie czopy łożyska i inne tego typ sprawy są do wymiany,ale jak u mnie tyle posypane to kupie sprawną belkę,jak koła masz prosto to wydaje mi sie że amorki masz do wymiany ale mogę się mylić pozdrawiam
_________________ Za górami,za lasami, żył Citroen AX z rajdówkami.Zamiast nitro włączył ssanie, i rozwalił sportomanie...
Cytat:
A ci którzy traktują Citroen-A Ax jako worek treningowy to po prostu są szujami!!!!!
Jak widze temat rzeka, przebrnalem przez to jak chyba wiekszosc z nas, wiec moge polecic serwis w Pile http://www.peugeot-citroen.com/ Koles jest fachowcem, zrobilem kolejne 40 tysiaczkow od naprawy i mam spokoj.
Przyczyna trzeszczenia okazała sie zupełnie inna , mianowicie korozja plus moja mała stłuczka spowodowało pękniecie łączenia blach na tylnym nadkolu tak mi powiedział blacharz i po zespawaniu jak nowe znowu mam cichutka jazdę na nierównościach
Tylną beklę kupiłem na aledrogo z odzysku sprowadzaną z Francji przez jednego gościa z Krakowa za około 400zł, po około roku od wymiany na przeglądzie było ok, nawet gość ze stacji diagnostycznej był zdziwiony i zainteresowany moim autem, bo zawiszenie i inne parametry były bardzo dobre
Słyszałem , że pomaga profilaktyka na belkę w postaci nawiercenia w belce i zalaniu gęstym olejem przekładniowym łożysk po obu stronach i następnie zaślepieniem otworów.