CITROEN AX KLUB Strona Główna
CITROEN AX KLUB

FORUM MIŁOŚNIKÓW I SYMPATYKÓW CITROEN-A AX
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Klapa z pilota.
Autor Wiadomość
zambi88 
Świeża Cytryna

Wysłany: 22-02-2010, 9:59    

aha dzieki za szybką odpowiedź :thumright:
  Mk2 Nie wiem :) 1996 1.0i 3D Ax

kambol 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 23-02-2010, 12:30    

Ja zrobiłem tak, że mam i z siłownika i z kluczyka.
Nie podłączałem siłownika bezpośrednio do cięgna od zamka, tylko do siłownika jeden koniec stalowej linki (takiej w pancerzyku -od przerzutki rowerowej) i drugi koniec linki od razu do tej blaszki od zamka. Po wyregulowaniu długości linki luzu jest na tyle, że kluczykowi nie przeszkadza i ma on pełną funkcjonalność, a siłownik bez problemu otwiera zamek :cool:

Mk2 Spot 1996 1.0i 3D Ax

zambi88 
Świeża Cytryna

Wysłany: 23-02-2010, 1:06    

kambol a masz moze jakies zdjecie tego?

kambol 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 23-02-2010, 4:10    

Kurcze, nie zrobiłem zdjęcia, a teraz mam już założona osłonę całej klapy tylnej i na razie się nie zanosi, żebym miał wydzierać znów te wszystkie kołki, czy tam zatrzaski...
Znalazłem zdjęcie zamka i dorysowałem do niego z grubsza jak to wygląda.

Trzeba wyjąć zamek, zdjąć cięgno łączące z wkładką.
Okrągłym pilnikiem trochę powiększyć otwór w tej blaszce, tak aby linka nie blokowała swobodnego ruchu cięgna w otworze (bo zamek będzie się zacinał).
Podłączyć z powrotem oryginalne cięgno i linkę do blaszki zamka.
Na końcówkę tego cięgna (główkę od strony pilnikowanej blaszki) można coś nałożyć, albo czymś obkleić (taśmą), tak żeby nie mogło się całkiem wysunąć przez powiększony otwór.
Druga strona cięgna bez zmian jest podłączona do wkładki zamka.
Linkę podłączamy do (umocowanego wcześniej) siłownika i dobieramy odpowiednią długość, tak aby zamek otwierał się za każdym razem bez przeszkód.
Ważne aby przetestować otwieranie siłownikiem w każdym położeniu zamka (tego na kluczyk) -tzn i na zamkniętym (zablokowanym) i na otwartym, bo inaczej się cięgno układa i może się zacinać.

Co do montażu siłownika, to trzeba odkręcić śruby od tej blaszki na której jest silnik wycieraczki, a potem odkręcić sam silnik wycieraczki (trzeba się mocno namęczyć, bo śruby są od środka pod blaszką, ale się da, z tego co pamiętam to wcześniej trzeba też ściągnąć ramię wycieraczki od zewnątrz).
W blaszce wywierciłem jedną dziurę i wykorzystałem jedną istniejącą, także siłownik jest przymocowany na 2 śruby.
Zmieścił się ładnie pod blaszką (chyba na lewo od silnika wycieraczki), wszystko się dało poskładać.
Masę dla siłownika wziąłem z masy tegoż silnika wycieraczki, plus pociągnąłem od radia (działa po przekręceniu kluczyka).
Kabel idzie pod podłogą, potem w lewym tylnym błotniku, słupku i przez ten gumowy wąż przechodzi na klapę i potem do siłownika.
Przycisk mam po lewej stronie pod kierownicą.

Jeśli coś jest jeszcze nie jasne, to pytaj.

U mnie to działa już kilka miesięcy i nigdy nie miałem z tym problemu.
Jak podchodzę do samochodu, to sobie otwieram kluczykiem.
A w trasie jak coś trzeba z bagażnika, to nie muszę gasić i wyciągać kluczyka, tylko przyciskiem. Zresztą ma to też ta zaletę, że siłownik sobie radzi z mrozami, a kluczykiem to można ta wkładkę tylko ukręcić, a się nie otworzy...

Pozdrawiam.

P.S.
Co do montażu siłownika, to widzę, że k.xman zrobił tam elegancka fotorelację w pierwszym poście. W sumie teraz nie jestem pewny czy trzeba było ściągać tą wycieraczkę i jej silnik odkręcać, czy nie...
Mam siłownik zamontowany podobnie jak na tym zdjęciu http://img134.imageshack.us/i/76659238.jpg/
z tym, że u mnie właśnie chyba główka siłownika wychodzi na środku tej blachy pomiędzy śrubami (i może po to to wszystko rozbierałem).

Mk2 Spot 1996 1.0i 3D Ax

zambi88 
Świeża Cytryna

Wysłany: 23-02-2010, 8:17    

wielkie dzieki rysunek wystarcza:)

szybkilok 
Cytryna Klubowa
AX 4ever

Wysłany: 16-04-2010, 11:20    

Tak sobie oglądam mody i stwierdzam, że jesteśmy wszyscy jednakowo szajbnięci :wink: Ja też zanabyłem siłownik do odpalania z pilota. A tak się tylko czepię jednej rzeczy, a mianowicie zaślepki.
Włamanie do Waszego auta będzie banalnie proste. No i design już nie taki :wink:
  Mk2 Inny 1993 1.4 D 5D Ax

Rafał 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 16-04-2010, 2:36    

Lol. Drzwi do AX można śrubokrętem otworzyć, a ty tu straszysz.

[ Mój AX: LEMON ][ Książki o AX w .pdf ]
  Mk2 First 1991 1.1+LPG 3D Ax

szybkilok 
Cytryna Klubowa
AX 4ever

Wysłany: 16-04-2010, 2:54    

Z własnego doświadczenia wiem, że w zamku AXa można złamać śrubokręt. :mrgreen: Osobiście wyciągałem z wkładki końcówkę :smile:

Rafał 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 16-04-2010, 3:13    

Bo trzeba umieć.

Wracając do tematu, to ja już łohoho planuję klapę na przycisk zrobić, ale jakoś cały czas nurkuję w bagażniku przez kanapę.
No nie mogę się zebrać do kupy :(

szybkilok 
Cytryna Klubowa
AX 4ever

Wysłany: 16-04-2010, 3:29    

Zrób sobie na sznurek, jak nie masz czasu. Pozwolę sobie nie dodawać tego w dziale "Zrób to sam" :lol:

Rafał 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 16-04-2010, 4:09    

To już lepiej nurkować niż sznurek.
Co to snopowiązałka czy Lemon?

Rafał 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 02-05-2010, 10:18    

Dobra, ja nie mam wycieraczki z tyłu, więc musiałem masę ciągnąć do świateł.
Ale bez strachu, i tak ciągnąłem przewód od głośników (dwużyłowy), po oryginalnych przewodach ogrzewania szyby.
Docierając do świateł naciąłem i rozdzieliłem przewód (zaizolowałem nacięcie "w razie W"), dałem go do masy przy lampie a resztę dalej nad kołem do deski. No i ja nie mam na pilota.

Teraz proszę o propozycje poboru prądu.
Myślałem o zapalniczce, ale ciągnąć przez cały kokpit? Stacyjka i bezpieczniki pod ręką.
Pod co?

k.xman 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 03-05-2010, 7:28    

Może z bezpiecznika od zapalniczki, to ten po wyjęciu którego nie będzie działać zapalniczka, tylko sprawdź jak jest u ciebie, czy przypadkiem nie odpala dopiero po przekęceniu kluczyka. Generalnie weź skąd chcesz ważne żebyś wziął sprzed bezpiecznika( to tam gdzie jest napięcie nawet jak go wyjmiesz) i dla świętego spokoju dołóż se na to co robisz bezpiecznik 5A. Tak będziesz mieć i "profi " i bezpiecznie.

Rafał 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 03-05-2010, 12:43    

Zapalniczka ma na stałe prąd (palę to wiem).
No nic zdecyduję się jak otworzą mi sklep elektryczny.

kambol 
Cytryna Uzależniona

Wysłany: 03-05-2010, 8:24    

Cytat:
plus pociągnąłem od radia (działa po przekręceniu kluczyka)

...i utrzymuję, że jest to dobra opcja.
Radio mam tak podłączone, że działa nawet bez kluczyka, a ten kabel od stacyjki (dający prąd na radio tylko po przekręceniu kluczyka) miałem wolny i zaizolowany przy wtyczce radia, więc go wykorzystałem.
Zatem teraz siłownik klapy jest za bezpiecznikiem i co wydaje mi się dobrym rozwiązaniem działa tylko z kluczykiem (nie ma cały czas prądu na tych kablach pod podłogą i na siłowniku).

Mk2 Spot 1996 1.0i 3D Ax

Odpowiedz do tematu