Witam!!!
Od niedawna stalem sie posiadacze citroena ax 1.1i na jednopunktowym wtrysku i mam problem, mianowicie samochod bardzo duzo pali...
w spalinach czuc benzyne, czasem podczas jazdy zacznie przerywac lub sie "zmuli" i rzadko ale czasem zapala sie kontrolka od silnika.
Sprawdzilem sonde lambda- jest ok daje napiecie, plyn chlodniczy tez ok ani nie ubywa ani nie robi sie "maselko", samochod ostatnio mial czyszczone swiece i ustawiany zaplon, kable tez sa ok nie maja przebicia. Pomimo, ze ostatnio swiece byly czyszczone to znow pojawil sie na nich nagar co jest dowodem na nieprawidlowe spalanie.
Co to moze byc? Od czego dalej zaczac? bo juz nie mam pomyslow.
Prosze pomozcie bo przy takim spalaniy to nie zarobie na paliwo
pojawil sie na nich nagar co jest dowodem na nieprawidlowe spalanie.
Jakiego koloru jest ten nagar jeśli czarny to raczej bierze ci olej,
Szylo napisał/a:
ustawiany zaplon
jeśli na diagnostyce to ok.a jeśli na ucho to raczej trzeba go przyspieszyć.
Szylo napisał/a:
samochod bardzo duzo pali..
Pewnie wszyscy się ze mną zgodzą że każdy Ax "dużo pali",podaj jakieś liczby i ile robisz dziennie kilometrów
Wysłany: 05-02-2010, 3:30
nagar czarnego koloru, zaplon byl ustawiany w warsztacie takze mysle, ze jest dobrze ustawiony. Ostatnio spalil mi ok 10l/100km raczej po miescie pare razy krotka trasa.
Szylo, To ile tych km.zrobiłeś Jeśli po mieście robisz dziennie ok.20 km to i tak ci mało spalił.Przynajmniej wiesz że masz sprawne ssanie ,zrób trase i wtedy sie pochwal.
wiem o co chodzi tylko poprostu jestem od niedawna posiadaczem tej cytrynki i narazie nie chce zabardzo wchodzic w koszty bo nie wiem jeszcze czy sie to bedzie oplacalo, bo nie jest to samochod ktory jest duzo wart, ot taka zwykla cytrynka do przemieszczania sie;p mysle, ze udam sie na pomiar sprezania cylindrow i wtedy bede wiedzial czy oplaca sie robic czy lepiej sie go pozbyc;)
Szylo, sprawdz jakie bledy masz. skoro czasem zapala sie check to bledy powinny byc zapamietane. Jak dla mnie to sonda lambda. U mnie tez najpierw migal check pozniej sie juz calkiem zapalil.
_________________ 100 KM/650 kg
Mk2 Nie wiem :) 1993 1.4 GT 5D Ax
Szylo [Usunięty]
Wysłany: 05-02-2010, 4:36
tez myslalem, ze to lambda ale jak juz wczesniej wspomnialem dzisiaj mierzylem napiecie na niej i nie jest martwa...
Ja mam też wysokie spalanie. Ostatnio wyszło 9,5l/100km Ale to było przy mrozach -15 i jeździłem cały czas na ssaniu, bo nie robiłem więcej niż 5km na raz. Mimo to wydaje mi się, że to trochę za dużo. Latem bierze mi koło 6l.
_________________ Niemożliwe załatwiam od ręki, na cud trzeba trochę poczekać.
Ja mam co prawda gaźnik i LPG, ale palił mi w zeszłej zimy ~9-10l gazu (miasto ~12km w jedną stronę i bez ssania - ale było cieplej). W tym roku nie jeździłem w mrozy, więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć (właściwie w ogóle zimą nie jeździłem).
Ale fakt, filtry, świece, przewody i powinno się poprawić.
_________________ Staraj się pisać posty po polsku, najlepiej jak potrafisz.
Posty i tematy w których nie wiadomo o co chodzi albo są niezgodne z zasadami tego forum lub netykiety będę usuwał.