Wysłany: 11-01-2010, 8:49 jaki pasek od alternatora do 1.5 diesel
kupiłem dzisiaj nowy pasek o oznaczeniu 6PK780 68348 (ma dwa numery na opakowaniu). W sklepie mechanik sprawdzał w katalogu, ale chyba zły pasek mi dał. Jak go zakładałem to nie dał się naciągnąć jak by był za długi. Najpierw nałożyłem go na dwa wałki (bez odkręcania alternatora) a potem próbowałem naciągnąć. Robię coś źle czy mam iść do sklepu wymienić pasek?
rolka oczywiście spoczywa na pasku i naciągasz wykręcając śrubę rolki napinacza -jeżeli tak masz i pasek jest za długi to może dostałeś pasek od wersji z wspomaganiem kierownicy. Oznaczenia paska niestety nie znam i nie przesadzaj z naciągiem bo zabijesz łożyska.
Informacja spóźniona, ale może komuś się przyda.
Do 1.5D bez wspomagania jest pasek wieloklinowy 5 PK 775
Twój ma dobrą długość, ale ma o jeden klin za dużo (6 PK), przez co będzie trochę wystawał.
W weekend założyłem zastępczo znalezniony w piwnicy 5 PK 800, bo nie miałem gdzie kupić dobrego. Nawet daje radę, mimo że po maksymalnym napięciu jest dosyć luźno