CITROEN AX KLUB Strona Główna
CITROEN AX KLUB

FORUM MIŁOŚNIKÓW I SYMPATYKÓW CITROEN-A AX
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wymiana szyby czołowej przedniej
Autor Wiadomość
Malin 
Cytryna Uzależniona
na chwile od 5 lat

Wysłany: 20-01-2010, 2:20    Wymiana szyby czołowej przedniej

dziś wymieniałem szybę i chce się z wami podzielić owym doświadczeniem . demontaż zaczynamy od zdjęcia podszybia wycieraczki plastyków z słupków w środku i mamy szybę gotową do wycięcia . do wycięcia szyby zwykle potrzebna jest pomoc . wycinamy struna lub jak ja to robię linką hamulca przedniego z komara. aby przesadzić linkę najpierw nagrzewamy gwóźdź i wypalamy dziurę między budą a szybą , przekładamy linkę i tniemy klej . czas ok 30 min i mamy takie coś

jak już mamy wyczyszczone to sparujemy podkład potocznie zwany "czernidłem" czekamy aż wyschnie i nakładamy klej. szybę odtłuszczamy kładziemy i już . łączny czas ok 2,5h koszty kleju do szyb 23 pln szybko schnący
czernidło 13 zł . pytania na gg . jeśli uznacie to za zbędne proszę usunąć temat. pozdro

Mk2 Vogue 1994 1.4 D 3D Ax

Bialy 
Cytryna Aktywna

Wysłany: 29-03-2010, 3:56    

A co z naklejką z numerem rejestracyjnym?
Udało Ci się przełożyć starą? Jeśli tak to jak?
Czy nowa z urzędu?
  Mk2 Spot 1996 1.5 D 5D Ax

Michal15955 
Cytryna Aktywna

Wysłany: 29-03-2010, 7:12    

Nowa z urzędu trzeba zgłosić i zapłacić, koszt około 28 zł i odczekać około 2 tygodni :)

larrysa 
Cytryna Klubowa
mały-ale wariat

Wysłany: 29-03-2010, 7:18    

niezłe lusterka masz, :)

Mk2 Nie wiem :) 1992 1.0 3D Ax

centek 
Cytryna Aktywna

Wysłany: 29-03-2010, 7:23    

Można też podgrzać naklejkę i praktycznie sama odejdzie i nakleić na nowa szybę.

Mk2 First 1996 1.0 3D Inny

Malin 
Cytryna Uzależniona
na chwile od 5 lat

Wysłany: 29-03-2010, 7:41    

nie próbowałem jej odklejać , a nowej jeszcze nie zamówiłem

bamil 
Świeża Cytryna

Wysłany: 25-04-2010, 12:20    

Witam,
niestety szyba mi też poszła i chciałbym również sam ją wymienić. Możesz powiedzieć Malin jak to jest z tą zewnętrzną gumą/uszczelką przychodzącą od zewnątrz na szybę? Ona jest jakoś klejona, czy cóś? Mam ją po prostu oderwać?

edit: Przy okazji, nie wiesz gdzie w środkowym lubuskim dorwę w miarę tanio szybę?
  Mk2 Teen 1993 1.0i 5D Ax

Malin 
Cytryna Uzależniona
na chwile od 5 lat

Wysłany: 25-04-2010, 2:04    

bamil, ta uszczelka jest tylko wciśnięta a szybe to nie wiem ja mam z moich zasobów

zimny 
Świeża Cytryna

Wysłany: 25-04-2010, 2:21    

Ja wymianę szyby mam już za sobą, właściwie prosta sprawa, ale trochę się namęczyłem, trzeba zaopatrzyć się w dobry pistolet do wyciskania kleju, bo klej jest niesamowicie gęsty i ciężko się wyciska (ja uzyłem LJF totalseal). Przed wklejeniem szyby położyłem ją na sucho, by wiedzieć miej więcej gdzie kłaść potem klej. Podkład (Primera) smarowałem zarówno na szybę jak i na rant (polakierowaną wcześniej blachę), i chyba dobrze że to zrobiłem, bo później tam gdzie nie było na lakierze podkładu to klej się odrywał. Trzeba robić to w jedną stronę tylko raz, bo nowa warstwa primery rozmazywała mi poprzednią, podkład szybko schnie. Zresztą są kleje co można kłaść bez podkładu np. Silka.
By potem szybę jakoś podnieść, zrobiłem wcześniej takie rączki tymczasowe z taśmy klejącej, tej brązowej (ale można kupić za parę stów przyssawki;-), trzeba je potem szybko zerwać, by nie został klej na szybie.

Ot i cała filozofia, w warsztatach usługa chyba coś ok 100, i straszą że jak samemu to szyba pęknie:-).
Ostatnio zmieniony przez zimny 25-04-2010, 2:24 , w całości zmieniany 1 raz  
  Mk2 First 1994 1.4 D 5D Ax

bamil 
Świeża Cytryna

Wysłany: 25-04-2010, 2:24    

A co z tą gumą co przychodzi na wierzch? Trzeba nowa kupować, czy przy wyciąganiu się nie uszkodzi? W ogóle jak ją wyciągnąć?
  Mk2 Teen 1993 1.0i 5D Ax

zimny 
Świeża Cytryna

Wysłany: 25-04-2010, 2:28    

bamil, uszczelka, to tylko taki maskownik, trzeba ją jakoś wyciągnąć delikatnie by nie urwać, czy coś tam...ona wchodzi na kant szyby, ja założyłem starą zanim zacząłem kłaść klej, ale chyba potem też można, bo mi miejscami się przykleiła, a w innych nie.

...a i jeszcze jedno, szybę kładziemy delikatnie, nie dociskamy, ona sama wyrówna warstwę kleju, można tylko lekko coś skorygować, jeżeli nawet będzie jakaś szczelina to trzeba szybko tam kleju wcisnąć by nie ciekła potem woda.

Paziu 
Cytryna Uzależniona
Prawie jak PORSCHE

Wysłany: 25-04-2010, 2:43    

a wycinał ktoś kiedyś szybę żeby później ją wstawić w drugi samochód? Gdzie zakupić taki podkład?

Mk2 GTi 1995 1.6i 8v+LPG 3D Ax

zimny 
Świeża Cytryna

Wysłany: 25-04-2010, 2:46    

Paziu, podkład kupisz tam gdzie mają farby, lub w jakimś auto-sklepie gdzie maja szpachle i takie duperele

Malin 
Cytryna Uzależniona
na chwile od 5 lat

Wysłany: 25-04-2010, 4:57    

Paziu, ja mam szybe z demontażu wycinałem ją linką , a resztę kleju z szyby zebrałem nożykiem do tapet

Paziu 
Cytryna Uzależniona
Prawie jak PORSCHE

Wysłany: 25-04-2010, 10:33    

duże prawdopodobieństwo że szyba strzeli?

Mk2 GTi 1995 1.6i 8v+LPG 3D Ax

Odpowiedz do tematu